Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πρόληψη και Αντιμετώπιση Θερμοπληξίας


Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση προκαλείται από την ανικανότητα του σώματος να αποβάλλει τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει πολλή ζέστη και υγρασία. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο συναντάται συχνά τώρα το καλοκαίρι.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι:

·    Ανησυχία
·    Ζαλάδα
·    Πονοκέφαλος
·    Αναψοκοκκινισμένο και ζεστό δέρμα
·    Γρήγορη απώλεια αισθήσεων
·    Γρήγορος, δυνατός σφυγμός
·    Πυρετός >40οC

Εάν κάποιος γνωστός σας βρεθεί σε  αυτή τη θέση εσείς θα  πρέπει να λάβετε τα εξής μέτρα:

·    Αφαιρείτε τα ρούχα του θύματος και το ξαπλώνετε σε δροσερό μέρος
·    Δροσίστε το σώμα του με ένα σφουγγάρι βρεγμένο με κρύο νερό ή νερό της βρύσης
·    Κάνετε αέρα στο σώμα του με τα χέρια σας ή κάποιο ανεμιστήρα
·    Καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια

Για να μη βρεθείτε εσείς οι ίδιοι σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

·    Φροντίστε να μένετε σε δροσερά και σκιερά μέρη και αποφύγετε τους χώρους με συνωστισμό ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι κατά πολύ υψηλότερες
·    Αποφύγετε την υπερβολική κίνηση καθώς και τις εξωτερικές εργασίες και μην κυκλοφορείτε κάτω από τον καυτό ήλιο, αν δεν είναι ανάγκη.
·    Ντυθείτε άνετα και ελαφριά ώστε να μη ζεσταίνεστε επιπλέον
·    Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας 2-3 λίτρα νερό. Αποφύγετε να καταναλώνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά και οινοπνευματώδη. Δεν θα σας  ξεδιψάσουν γιατί δεν είναι κατάλληλα για ενυδάτωση και επιπλέον  σας δίνουν περιττές θερμίδες. 
·    Να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά που είναι τροφές πλούσιες σε νερό και γενικά φροντίστε να τρώτε ελαφριά γεύματα ειδικά το μεσημέρι.
·    Εάν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο φροντίστε να φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά αλλά και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμη θα πρέπει να κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό.
·    Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά αλλά και όσοι πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα ή παίρνουν φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα παραπάνω μέτρα.


Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου