Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αληθεύει το γεγονός ότι για το βάρος του κάθε ανθρώπου υπάρχει ένα σημείο κλειδί;




Η θεωρία ότι για το σώμα κάθε ανθρώπου υπάρχει ένα βάρος στο οποίο προσπαθεί και τείνει να διατηρηθεί ισχύει μέχρι ενός σημείου. Για παράδειγμα αν το σώμα σας έχει ένα καλό βάρος (σε φυσιολογικά επίπεδα) και προσπαθήσετε να χάσετε βάρος τότε αυτό θα είναι δύσκολο γιατί το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το 95% των ανθρώπων επανακτούν το βάρος που έχουν χάσει μετά από κάποια δίαιτα.
Η θεωρία όμως αυτή δεν ισχύει για αυτούς που έχουν αρχίσει να παίρνουν βάρος κυρίως λόγω αυξημένης πρόσληψης θερμίδων. Το σώμα επιτρέπει την προσθήκη βάρους ενώ είναι σπάνιο ώς απίθανο να μειωθεί το βάρος από μόνο του χωρίς προσπάθειες για αυτό και το βάρος για τα περισσότερα άτομα τείνει να ανεβαίνει καθώς περνούν τα χρόνια.
 Από έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό έχει βρεθεί ότι το σώμα αντιστέκεται περισσότερο στη μείωση θερμίδων παρά στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων δηλαδή με λίγα λόγια προστατεύει το αποθηκευμένο λίπος (αποθηκευμένη ενέργεια). Η δραστική μείωση των θερμίδων μπορεί να μειώσει μέχρι και 45% το μεταβολικό ρυθμό. Αυτός ο μηχανισμός δρα σαν άμυνα ενάντια στην πείνα.

Είναι φυσιολογικές οι διακυμάνσεις του βάρους;

Λίγα είναι τα άτομα που μπορούν να διατηρήσουν ένα σταθερό φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Επομένως οι διακυμάνσεις του βάρους θεωρούνται φυσιολογικές. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως πχ η απώλεια βάρους λόγω κάποιας ασθένειας η μειωμένης πρόσληψης τροφής ή έντονης  άσκησης κατά καιρούς.
Οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να διατηρούν ένα εύρος βάρους, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 5-10 κιλών, και στο οποίο το σώμα κρίνει ότι είναι καλά και το οποίο δεν εξαρτάται από άλλους παράγοντες (π.χ. ύψος). Αυτό το φυσιολογικό εύρος είναι για τον καθένα μας ξεχωριστό και ονομάζεται ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΡΟΥΣ (ή σημείο κλειδί)
 Μάλιστα η σύγχρονη έρευνα προτείνει το εξής: Για να χαρακτηριστεί κάποιος υπέρβαρος ή ελιποβαρής θα πρέπει να εκτιμηθεί αν είναι πάνω ή κάτω από το προκαθορισμένο σημείο βάρους!
Ναι καλά διαβάσατε, ούτε από το δείκτη μάζας , ούτε από τη λιπομέτρηση, αλλά από τα κιλά που έχετε τώρα σε σχέση με αυτά που είχατε κάποτε!!!
Υπάρχει μια φράση που λέγεται συχνά σους κύκλους μας: Better fat and fit! Δηλαδή καλύτερα κάποιος να έχει κιλά αλλά να είναι σε καλή κατάσταση υγείας παρά να είναι αδύνατος αλλά με προβλήματα υγείας. Φαίνεται λίγο παράδοξο αλλά ισχύει.


Διαβάζοντας λοιπόν έρευνες και συζητώντας με συναδέλφους έχουμε παρατηρήσει το εξής φαινόμενο: Όσα άτομα υποβάλλονται σε αυστηρή δίαιτα κάθε φορά παίρνουν όλα τα κιλά που έχασαν συν κάτι επιπλέον!!!
Αυτό με έκανε να κατασκευάσω τη θεωρία του θερμοστάτη ώστε με απλό τρόπο να κάνω στον κόσμο να καταλάβει τι είναι το σημείο κλειδί για το βάρος του…..


Η θεωρία του θερμοστάτη:

Εάν θέλετε το σπίτι σας το χειμώνα να διατηρεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία πχ 23 βαθμούς κελσίου θα τοποθετήσετε την ένδειξη του θερμοστάτη στους 23 βαθμούς κελσίου. Και κάθε φορά που πάει να πέσει η θερμοκρασία στο σπίτι ο θερμοστάτης στέλνει εντολή στον λέβητα ώστε να δουλέψει περισσότερο για να ανέβει και πάλι η θερμοκρασία στους 23 βαθμούς!

Κατ αντιστοιχία το σώμα κάθε φορά που κάνουμε δίαιτα και χάνουμε κιλά επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς του ώστε μόλις σταματήσει η δίαιτα να επανακτηθούν όλα τα κιλά που χάθηκαν σύν κατι παραπάνω (γιατί πεισμώνει!)

Όχι και τόσο καλά νέα για όσους θέλουν να μοιάζουν με τα μοντέλα των οποίων το βάρος είναι πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά και φυσιολογικά όρια.

Παράδειγμα
Μια κοπέλα 25 ετών η οποία ζύγιζε συνήθως 62 κιλά και για Χ λόγους έβαλε 5 κιλά είναι δηλαδή 68 κιλα, παρόλο που συνήθως ήταν 62 κιλά όταν θα ξεκινήσει δίαιτα θα θελήσει να φτάσει στα 55 κιλά (καμία σχέση με τα 62 κιλά που έχει συνηθίσει το σώμα της …).
Μπορείτε να μαντέψετε τι θα γίνει αφού φτάσει τα 55 κιλά;
Πόσες πιθανότητες έχει να διατηρήσει τα 55 κιλα;
Τι θα γίνει όταν θα αρχίσει να παίρνει κιλα;;;



Και ο νοών νοείτω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου