Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η πέψη αλλιώς…

Η Πέψη ξεκινάει από το στόμα όπου εισάγουμε την τροφή, η τροφή στη συνέχεια περνάει από τον οισοφάγο και καταλήγει το στομάχι όπου πολτοποιείται ώστε να περάσει στο λεπτό και το παχύ έντερο. Εκεί γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ότι δεν είναι χρήσιμο για τον οργανισμό καταλήγει στο κόλον όπου και αποβάλλεται από το σώμα.

Όλα καλά μέχρι εδώ ή μήπως όχι; Τι γίνεται από τη βιασύνη μας να προλάβουμε τα πάντα τρώμε βιαστικά και αγχωτικά; Πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ενέργεια μας;

Μπορεί να ενδιαφερόμαστε για την διατροφή και να κάνουμε τις τέλειες επιλογές.

Πέρα από το ΤΙ θα φάμε όμως πόση σημασία δίνουμε στο ΠΩΣ τρώμε;

 Ο τρόπος με τον οποίο πολλοί εισάγουν τις τροφές στον οργανισμό είτε αγνοείται είτε θεωρείται δεδομένος. Γι αυτό και δε σχολιάζεται συχνά παρά μόνο όταν παρουσιαστεί κάποια κατάσταση υγείας πχ γαστροοιστοφαγική παλινδρόμηση όπου και ακούμε της λέξεις μάσα καλά, φάε αργά, σε ήρεμο περιβάλλον κτλ.
Παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια πως οι καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την κακή πέψη (έλκη, οισοφαγίτιδες, ευερέθιστο έντερο κ.α) πληθαίνουν θεώρησα σημαντικό να παρουσιάσω σε αυτό το κείμενο σημαντικά πράγματα που αφορούν την πέψη φτιάχνοντας τα παρακάτω σενάρια:

1ο Σενάριο
Η ΤΡΟΦΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΑΣΗΤΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΣΧΗΜΑ 1

Στόμα-Οισοφαγος
Όπως φαίνεται και στο σχήμα όταν δε μασάμε καλά και τρώμε βιαστικά είναι αδύνατον ο οισοφάγος να προσαρμοστεί στον όγκο της τροφής που κατεβαίνει (βλέπε μεγάλη αμάσητη μπουκια και σύγκρινε!) με αποτέλεσμα να «τεντώνεται» παραπάνω από το φυσιολογικό (όταν αυτό γίνεται καθημερινά συνδέεται με την ανάπτυξη οισοφαγίτιδας και τη χαλάρωση του γαστοοισοφαγικού σφιγκτήρα)

Στομάχι- Εγκέφαλος
Κατόπιν ανώμαλης προσγείωσης στο στομάχι ο τεράστιος αυτός όγκος τροφής είναι δυσκολο εώς και αδύνατον να διαλυθεί, ειδικά όταν τρώγοντας γρήγορα βομβαρδίζουμε το στομάχι με τροφή. Έτσι το σώμα αναγκάζεται να εκκρίνει υπερβολικά γαστρικά υγρά τα οποία λόγω της οξύτητάς τους με τον καιρό διαβρώνουν τα τοιχώματα του στομάχου και δημιουργούν έλκη. Επίσης χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να μεταβιβαστεί από το στομάχι στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι πέρασε τροφή και με τη σειρά του ο εγκέφαλος να δώσει την εντολή του κορεσμού. Είτε έχουμε φάει πολύ είτε λίγο ο κορεσμός έρχεται μετά από 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα αν φάμε βιαστικά μπορεί να έχουμε καταναλώσει  και διπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε χωρίς ουσιαστικά να έχουμε χορτάσει!(και άρα να αποθηκεύσουμε περιττό) λίπος.

*Επίσης όταν τρώμε γρήγορα και αγχωτικά δημιουργείται στρες στο σώμα και έτσι εκκρίνονται περισσότερες από  τις ορμόνες του στρες που είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Οι ορμόνες αυτές «φρακάρουν» την πέψη και το μεταβολισμό. (παχυσαρκία, κακη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, έλλειψη ενέργειας, χαμηλή απόδοση)

Λεπτό και Παχύ έντερο
Όταν η τροφή δε προλαβαίνει να διαλυθεί στο στομάχι τότε στο έντερο μεταφέρονται τεμάχια τροφής. Αυτό δεν επιτρέπει την απορρόφηση των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών, μια και για να γίνει αυτό η τροφή πρέπει να είναι πολύ καλά πολτοποιημένη. (Το μέγεθος των συστατικών που πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να περάσουν από τους πόρους του εντέρου). Έτσι μπορεί κάποιος να τρώει ποιοτικές τροφές αλλά να μην λαμβάνει κανένα όφελος! (υποθρεψία, έλλειψη βιταμινών, χαμηλή ζωτικότητα). Επίσης υπολείμματα τροφής μένουν στο έντερο και γίνονται τροφή παθογόνων μικροβίων. Τα παθογόνα μικρόβια αυξάνονται και παράλληλα καταστρέφονται τα ωφέλιμα μικρόβια (προβιοτικά). Αυτή η κακή συμβίωση μικροοργανισμών δημιουργεί δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό και με τον καιρό οι τοξίνες που δημιουργούνται εισέρχονται στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό πέφτει.

2ο Σενάριο
Η ΤΡΟΦΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΡΥΘΜΟ

ΣΧΗΜΑ 2

Στόμα-Οισοφαγος

Η πολύ καλά μασημένη τροφή που καταναλώνεται με ρυθμό και όχι βιαστικά, κυλάει όμορφα από τον οισοφάγο στο στομάχι. Ο οισοφάγος δεν ενοχλείται μια και παραμένει στο κανονικό του σχήμα χωρίς να τεντωθεί και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως, καψίματα, καούρες, οισοφαγίτιδες κτλ

Στομάχι- Εγκέφαλος
Η τροφή που φθάνει με αυτό τον τρόπο στο στομάχι διαλύεται άνετα και με φυσιολογική ποσότητα γαστρικών υγρών. Έτσι εύκολα μετατρέπεται σε ένα χυλό από θρεπτικά συστατικά και συνεχίζει προς το έντερο. Στον εγκέφαλο μεταβιβάζεται το μήνυμα ότι πέρασε επαρκής τροφή και έτσι δίνει την εντολή του κορεσμού. Τρώγοντας αργά και μασώντας καλά την τροφή μπορούμε να χορτάσουμε με φυσιολογικές μερίδες και έτσι δεν αποθηκεύουμε λίπος. Επίσης όταν χαλαρώνουμε κατά τη διάρκεια του φαγητού και ρίχνουμε τους ρυθμούς μας συντίθεται στον εγκέφαλο Σεροτονίνη που σε αντίθεση με την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη μας χορταίνει και μας ηρεμεί. Επίσης το στομάχι λειτουργεί φυσιολογικά και γλιτώνουμε από έλκη, παλινδρομήσεις, νευρώσεις κτλ

Λεπτό και Παχύ έντερο
Ο χυλός που περνάει από το στομάχι στο έντερο βοηθά στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Έτσι αποκομίζουμε όλα τα οφέλη μιας καλής διατροφής (βιταμίνες, ενέργεια, ζωτικότητα, καλός μεταβολισμός κ.α) Επίσης ότι είναι άχρηστο για τον οργανισμό αποβάλλεται (κόπρανα). Αυτό αποτοξινώνει τον οργανισμό και προστατεύει τα πολύτιμα για την υγεία προβιοτικά (καλή συμβίωση, ενέργεια, ισχυρό ανοσοποιητικό).

Και όλα αυτά με μια μπουκίτσα καλά μασημένη και αργά φαγωμένη!

*για τα παιδιά η επεξήγηση του πεπτικού μπορεί να γίνει με τη δραστηριότητα Μπουκίτσες και Τερατομπουκιές που θα βρείτε στη σελ 57 του βιβλίου μου ΔΙΑΤΡΟΦΟΖΟΥΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ ΦΑΕ ΠΑΙΞΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ εκδ Μεταιχμιο & ΚΕΑΔΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου