Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η Γαστρονομία ως Καλή Τέχνη


 

ΖΑΝ ΑΝΘΕΛΜ ΜΠΡΙΓΙΑ - ΣΑΒΑΡΕΝ
Η Γαστρονομία ως Καλή Τέχνη

Η Φυσιολογία της Γεύσης

Είναι τέτοιο το πεπρωμένο του ανθρώπου εξεταζόμενου ως όντος προικισμένου με αισθήσεις ,που κάθε τι που κάνει ,έχει κάποια αναφορά σ’ αυτό το διπλό στόχο της φύσης .Το μάτι αντιλαμβάνεται τα εξωτερικά αντικείμενα , ανακαλύπτει τα θαύματα που περιβάλλουν τον άνθρωπου και του διδάσκει ότι αποτελεί μέρος ενός παντοδύναμου συνόλου ,Με την ακοή , αντιλαμβανόμαστε όχι μόνον εκείνους τους ήχους που είναι ευχάριστοί στις αισθήσεις ,αλλά και άλλους που μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο .Η αφή είναι πάντα έτοιμη να μας πληροφορήσει αμέσως , μέσω του πόνου ,για κάθε χτύπημα . Το χέρι ,σαν ένας πιστός υπηρέτης πάντα βέβαιος για τις κινήσεις του , ενστικτωδώς διαλέγει αυτό που είναι απαραίτητο για την ανάκτηση των απωλειών που προκαλούνται από την συντήρηση των ζωτικών λειτουργιών .Η όσφρηση χρησιμεύει για να δοκιμάζεται η υγιεινότητα των πραγμάτων , καθώς τα δηλητηριώδη έχουν σχεδόν αμετάβλητα μια δυσάρεστη μια δυσάρεστη οσμή.
Τέλος ,η αίσθηση της γεύσης καλείται να εξετάσει , τα δόντια ,η γλώσσα και ο ουρανίσκος τίθενται σε λειτουργία και το στομάχι στην στιγμή αρχίζει το σπουδαίο έργο της αφομοίωσης της τροφής .Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας αισθανόμαστε μια αόριστη νωθρότητα , τα αντικείμενα φαίνονται λιγότερo ζωηρά , το σώμα παίρνει μια άνετη στάση ,τα μάτια κλείνουν,κάθε αίσθηση χάνεται και οι αισθήσεις βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπαυσης”


Αυτό το βιβλίο- ύμνος στην απόλαυση του φαγητού από τις εκδόσεις "Στοχαστής", θα φανεί πολύ χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια ποιοτική σχέση με το φαγητό. Στοχασμοί, ανέκδοτα, συνταγές, γαστρονομία και πολλά άλλα που θα σας κάνουν να δείτε το φαγητό μια διαφορετική ματιά!

Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου