Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Απολαύστε την παραλία χωρίς το άγχος των κιλών!


Απολαύστε την παραλία χωρίς το άγχος των κιλών!

Για τους περισσότερους η παραλία είναι συνυφασμένη με τη χαλάρωση  πάνω σε μια ξαπλώστρα με ένα κοκτέιλ στο χέρι ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο. Αυτή η γλυκιά χαλάρωση μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα κάποια ως αρκετά παραπανίσια κιλά. Δίνοντας προσοχή σε μερικά απλά πράγματα σχετικά με τη διατροφή μπορούμε να γλιτώσουμε αρκετές περιττές θερμίδες και άρα και κιλά. Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με άσκηση το πιο πιθανό είναι να επιστρέψουμε από τις διακοπές μας καλύτεροι από πριν.

Αναψυκτικά και αλκοόλ: Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά είναι μια κλασσική συνήθεια στην παραλία. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ποτήρι μπύρα, δίνει περίπου 150 θερμίδες ενώ τα περισσότερα κοκτέιλ δίνουν πάνω από 200 θερμίδες ανά μερίδα. Τα πιο πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά δίνουν περίπου 150 θερμίδες ανά κουτάκι (ένα κουτάκι έχει περίπου 7 κουταλάκια ζάχαρη!). Όλα αυτά θα μας δώσουν τις  «κενές θερμίδες» που είναι ο κύριος ένοχος για τα κιλά των διακοπών. Μάθετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών μας κάνει και διψάμε περισσότερο αντί να ξεδιψάσουμε γιατί δεν συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από αλμυρά σνακ (κηροί καρποί, πατατάκια), που αυξάνουν τη διούρηση.

Νερό: Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα. Με άλλα λόγια ,αποβάλλονται ηλεκτρολύτες από το σώμα και διαταράσσεται  η ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει. Για αυτό θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό (1  - 2 λίτρα ημερησίως). Η δίψα είναι το πρώτο «καμπανάκι» που χτυπάει ο οργανισμός όταν αρχίσει να αφυδατώνεται. Το νερό είναι το μοναδικό υγρό που θα μας ξεδιψάσει άφοβα καθώς  τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, προκαλούν αφυδάτωση.

Φρούτα και χυμοί φρούτων: Στην παραλία συστήνεται και η κατανάλωση αρκετών φρούτων και χυμών που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό και  βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Ακόμη είναι πήγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη και είναι και χαμηλά σε θερμίδες. Περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποτελώντας ιδανικά σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων.

Παγωτό: Tο παγωτό αποτελεί  «εχθρό»  για τη σιλουέτας μόνον όταν καταναλώνεται πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Δύο μπάλες παγωτό δίνουν περίπου 200 θερμίδες, εκτός αν πρόκειται για παρφέ που δίνει τις διπλάσιες. Όταν λοιπόν τρώτε συνετά παγωτό, δεν κινδυνεύετε. Για ακόμη λιγότερες θερμίδες, προτιμήστε τις γρανίτες ή τα  παγωτά τύπου «λάϊτ», που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (80-120 θερμίδες ανά ξυλάκι). Καλά υποκατάστατα για το παγωτό είναι τα  γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά και οι φρουτοσαλάτες.

Extra tips! Προτιμήστε κουλούρι φούρνου και γκοφρέτες δημητριακών αντί για λουκουμάδες και τυρόπιτες και παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη αντί για καφέ. Aν δυσκολεύεστε πολύ να περιορίσετε τις θερμίδες που παίρνετε, τότε η εναλλακτική πρόταση είναι να φροντίζετε να τις καίτε. Το κολύμπι, οι ρακέτες και τα θαλάσσια σπορ είναι δραστηριότητες που θα σας διασκεδάσουν, θα σας γυμνάσουν και θα κάνουν το μεταβολισμό σας να δουλέψει γρηγορότερα!



Σοφία Μπάμπου 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου