Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Παιδί και Διατροφή το καλοκαίρι




Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας αλλά και να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με ευχάριστες φυσικές δραστηριότητες. Τους θερινούς μήνες τα φρούτα και τα λαχανικά αφθονούν και επειδή είναι η εποχή τους είναι και πιο νόστιμα. Είναι ευκαιρία λοιπόν να οικειοποιηθεί το παιδί με τροφές που είναι καλές για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ειδικά στην παραλία συνίσταται και η κατανάλωση αρκετών φρούτων και χυμών που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες και  βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Ακόμη είναι πήγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη και είναι και χαμηλά σε θερμίδες. Περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποτελώντας  ιδανικά σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων.

Προσοχή όμως μην το παρακάνετε. Ακόμη και αν οι επιλογές σας είναι υγιεινές αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να τρώει παραπάνω από το φυσιολογικό. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην το πιέζετε στο να τρώει όλο του το γεύμα. Είναι πιο ξεκούραστο  για τα στομαχάκια τους το να τους δίνετε μικρά και συχνά γεύματα. 

Αποφύγετε να παίρνετε μαζί σας στην παραλία σακουλάκια από πατατάκια, μπισκότα, κέικ και λουκουμάδες. Μπορείτε αντί για αυτά να πάρετε φρούτα, κουλούρι φούρνου, γκοφρέτες δημητριακών ή να ετοιμάσετε από πριν σάντουιτς με τυρί και λαχανικά ή ακόμα και γιαούρτι αν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρείται η θερμοκρασία των τροφίμων χαμηλή (στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι φορητών ψυγείων ή θερμό που  θα σας διευκόλυναν και μάλιστα είναι και οικονομικά). Μπορείτε να συνοδεύετε το γιαουρτάκι ή το γάλα του παιδιού με δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Οι αυστηροί  περιορισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και οι υπερβολές. Όταν λέτε επαναλαμβανόμενα  στο παιδί σας όχι και του απαγορεύεται να τρώει γλυκά ή να πίνει αναψυκτικά είναι πιθανό να  αρχίσει να τα ζητάει περισσότερο  και πιο επίμονα. Για το λόγο  αυτό είναι καλύτερα να του τα δίνετε από  με μέτρο και λογική.

Tο παγωτό είναι μια καλή και υγιεινή λύση γι αυτή την περίπτωση αρκεί  να μη καταναλώνεται πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Δύο μπάλες παγωτό δίνουν περίπου 200 θερμίδες, εκτός αν πρόκειται για παρφέ που θα δώσει τις διπλάσιες. Όταν λοιπόν δίνετε στο παιδί σας 2-3 φορές την εβδομάδα παγωτό δεν κινδυνεύει να πάρει κιλά αρκεί να είναι δραστήριο. Για ακόμη λιγότερες θερμίδες, προτιμήστε τις γρανίτες από φρούτα γιατί δεν περιέχουν λιπαρά. Καλά υποκατάστατα για τις ημέρες που δε θα δώσετε παγωτό στο παιδί είναι τα  παιδικά γιαουρτάκια  με διάφορες γεύσεις και οι φρουτοσαλάτες.

Τα αναψυκτικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με νερό, γάλα ή φυσικούς χυμούς. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει σταδιακά ειδικά αν το παιδί σας έχει την συνήθεια να πίνει τακτικά αναψυκτικά. Μπορείτε όμως περιστασιακά να του δίνετε αναψυκτικά. Σε καμία περίπτωση τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό το οποίο είναι η μόνη υγιεινή και σίγουρη λύση για να ξεδιψάσει και να ενυδατωθεί το παιδί σας.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας και των δραστηριοτήτων τους θερινούς μήνες αυξάνεται και η αποβολή ιδρώτα. Μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται ηλεκτρολύτες και έτσι διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών του σώματος η οποία πρέπει να επανέλθει για να αποφεύγονται καταστάσεις όπως η αφυδάτωση. Η δίψα είναι το πρώτο σημάδι  αφυδάτωσης. Για να προλάβετε την αφυδάτωση θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (1,5 - 2 λίτρα).
 
  Τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν σάκχαρα και άλλα συστατικά  σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα υγρά του σώματος (υπερτονικά υγρά). Αυτό τα κάνει να περνάνε διαμέσου του στομαχιού προς τους ιστούς και το λεπτό έντερο με πολύ αργότερους ρυθμούς απ’ ότι το νερό. Μάλιστα απαιτείται επιπρόσθετη μεταφορά υγρών από το εσωτερικό του σώματος προς  το πεπτικό σύστημα για να αραιωθούν.  Αυτό ουσιαστικά προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού! Αντίθετα όταν δίνουμε στο παιδί νερό, το 60%-70% της προσληφθείσας ποσότητας απορροφάται σε περίπου 15 λεπτά. Ακόμη τα αναψυκτικά έχουν μηδενική θρεπτική αξία (βιταμίνες, μέταλλα κτλ), με άλλα λόγια δεν προσφέρουν τίποτα αξιόλογο στον οργανισμό παρά μόνο κενές θερμίδες (ζάχαρη).

Ένας ακόμη  καλός υγιεινός τρόπος για να αναπληρώνονται τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες στο σώμα είναι οι αγνοί χυμοί από φρέσκα φρούτα. Δίνετε προσοχή στους συσκευασμένους χυμούς φρούτων οι οποίοι δεν φτάνουν τη θρεπτική αξία ενός φρέσκου χυμού και οι περισσότεροι από αυτούς περιέχουν ζάχαρη. Η συχνή κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη  συνδέεται  αναμφισβήτητα με διάβρωση των δοντιών, εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκία. 

Η υπερβολική κατανάλωση υγρών ειδικά πριν από το φαγητό μπορεί  να μειώσει την όρεξη του παιδιού. Επομένως τα υγρά θα πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε φυσιολογικές ποσότητες στα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα. Για να έχετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς το άγχος της διατροφής  δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παραπάνω. Αν μάλιστα όλα αυτά συνδυάζονται με δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και τα παιχνίδια στην παραλία να είστε σίγουροι ότι έχετε δώσει στο παιδί σας το έναυσμα για έναν  υγιεινό τρόπο ζωής.


Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου