Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τροφική αλυσίδα στον 21ο αιώνα

Οι ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών έχουν προκαλέσει ριζικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν. Οι κυριότερες από αυτές είναι ο υπερπληθυσμός, η απώλεια βιολογικών πόρων, η καταστροφή οικοσυστημάτων που σχετίζεται κυρίως με την βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη, η σύγχρονη γεωργία με τη χρήση εντομοκτόνων και άλλων φαρμάκων και η αλλοίωση της ποικιλομορφίας των τροφίμων μέσω της γενετικής μηχανικής.

Η σύγχρονη έρευνα σχετικά με τη διατροφή δίνει μια εικόνα σχετικά του τρόπου με τον οποίο η 'υποβάθμιση' του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα βασικότερα από εκείνα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι η υποθρεψία, ο καρκίνος και η μόλυνση του οργανισμού από τις τροφές (λοιμώξεις, τοξινώσεις).
Η περιβαλλοντική μόλυνση από βιομηχανικές και γεωργικές χημικές ουσίες όπως τα βαριά μέταλλα, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, τα ραδιονουκλεοτίδια και τις διοξίνες που αναφέρονται και ως χημικοί επιμολυντές, έχει αντίκτυπο στην υγεία ανθρώπων.
Η υγεία επηρεάζεται είτε απευθείας από την ατμόσφαιρα, το νερό, το χώμα και τη βροχή είτε μέσω της διατροφής καθώς οι τοξικές ουσίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των υδάτινων πόρων και εδαφών προκαλώντας έτσι την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.
Και σαν να μην έφτανε αυτό η τροφική αλυσίδα αποκτά μορφή βιομηχανικής αλυσίδας παραγωγής. Τα τρόφιμα γίνονται πιο πλούσια σε ουσίες όπως διοξίνες, ορμόνες, συντηρητικά, αντιβιοτικά, πρόσθετα αντί για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα προηγούμενων δεκαετιών τότε τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια;
Σίγουρα κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας όμως είναι αρκετά εκείνα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατέψουμε τη διατροφή και την υγεία μας αλλά και να ασκήσουμε βέτο στη λεηλασία του πλανήτη.
Όσο αφορά τη διατροφή οι περισσότεροι εστιάζουν σε εκείνες τις επιλογές που θεωρούνται και είναι υγιεινές για τον οργανισμό. Τι θα γινόταν όμως αν όλοι εστιάζαμε σε εκείνες τις επιλογές που προάγουν όχι μόνο την υγεία του οργανισμού αλλά και του πλανήτη; Αν δηλαδή αναπτύξουμε και την οικολογική συνείδηση παράλληλα με τη διατροφική νοημοσύνη μας; Τότε ίσως επιτέλους καταλάβουμε ότι η υγεία δεν είναι ουτοπία αλλά στο χέρι μας!
Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τρία απλά παραδείγματα επιλογών που μας δίνουν την δυνατότητα να επέμβουμε εμείς οι ίδιοι στην τροφική αλυσίδα και όχι μόνο!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος
Μειώνεται ο κίνδυνος για υπερλιπιδαιμίες καρδιαγγειακά και καρκίνο
Κόβοντας μία μπριζόλα την εβδομάδα γλιτώνετε τον πλανήτη τις ίδιες εκπομπές ρύπων όσο και η οδήγηση απόστασης 30 χιλιομέτρων!
Κόβοντας μία μπριζόλα την εβδομάδα γλιτώνετε από 8 μέχρι 10 ευρώ!
Προτιμήστε τοπικά προϊόντα όταν είναι εφικτό
Παρασκευάζονται από συνταγές με αγνά υλικά, χωρίς χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα. Προάγουν την υγεία και ισορροπία του οργανισμού.
Σύµφωνα µε βρετανικές µμελέτες, αν τα είδη διατροφής αγοράζονται τοπικά – χωρίς να υπάρχει μεταφορικό κόστος – η εξοικονόµηση θα είναι 16 εκατοµµύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.
Ενισχύουµε την τοπική οικονοµία, προάγουμε την ανάπτυξη και την ευημερία πολλών κοινοτήτων και άρα και τη δική μας
Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επιλέξτε βιολογικά προϊόντα 
Μειώνοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνετε την κατανάλωση καρκινογόνων πρόσθετων, αλατιού, ζάχαρης, trans λιπαρών και πολλών άγνωστων μη κοινοποιημένων ουσιών
Καταναλώνοντας βιολογικά προϊόντα δεν λαμβάνετε υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ενώ ενισχύετε τον οργανισμό σας με περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία 
Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα= λιγότερη βιομηχανική παραγωγή = λιγότεροι ρύποι!
Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον και συνεισφέρουν στην αειφορία του πλανήτη.
Είναι ένας ωραίος τρόπος να βγούμε το φαύλο κύκλο όχι μόνο του καταναλωτισμού αλλά και της κερδοσκοπίας σε βάρος της ανθρώπινης υγείας

 Από το αρχείο του efoodforethought Τεύχος 3.
Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου