Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Καλοκαιρινά λαχανικά!



Με τον ερχομό της άνοιξης η φύση ξυπνά ενώ με τον ερχομό του καλοκαιριού ζωηρεύει. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή των διακοπών αλλά  των φρούτων και των λαχανικών ( ... και της δίαιτας για πολλούς). Τα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά του καλοκαιριού προσδίδουν στο καθημερινό μας μενού μοναδικές γεύσεις και αποτελούν  ιδανική λύση για ένα δροσιστικό γεύμα. Οι μελιτζάνες και τα φασολάκια  είναι δύο από τα πλέον δροσιστικά και θρεπτικά λαχανικά που φέρνει το καλοκαίρι. Όταν δεν τηγανίζονται και μαγειρεύονται με λίγο λάδι αποτελούν το κατάλληλο γεύμα για μια ζεστή μέρα.


 
Μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες με το βαθύ μωβ χρώμα τους, τη μοναδική τους γεύση και σπογγώδη τους υφή είναι από τα πιο ιδιαίτερα λαχανικά του καλοκαιριού. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, θειαμίνη ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο τρυπτοφάνη και νιασίνη. Πέρα από τις βιταμίνες  και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν  οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες όπως  φαινολικές ενώσεις (χλωρογενικό και το καφεικό οξύ) αλλά και φλαβονοειδή όπως η νασουνίνη.  Η νασουνίνη ανήκει στις ανθοκυανίνες και έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας  τις κυτταρικές μεμβράνες από τις ελέυθερες ρίζες. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα βρέθηκε ότι η νασουνίνη προστατεύει τα λιπίδια που βρίσκονται στα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά. Το χλωρογενικό οξύ έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL). Σε μια πρόσφατη μελέτη χορηγήθηκε χυμός μελιτζάνας σε κουνέλια με υψηλή χοληστερίνη και διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στη χοληστερίνη αλλά και στο σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες τους. Ακόμη νέες έρευνες δείχνουν ότι οι μελιτζάνες περιέχουν θρεπτικά συστατικά με προστατευτική δράση στο άσθμα και τη βρογχίτιδα. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν,  έχουν αντιγηραντική δράση και είναι ωφέλιμες για την υγεία του δέρματος. Ένα φλιτζάνι βρασμένες μελιτζάνες περιέχει 35 θερμίδες. 

*Μία πεντανόστιμη συνταγή με μελιτζάνες είναι η σισιλιάνικη καπονάτα! Θα τη βρείτε εδώ: http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=374 δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε! 




Φασολάκια
Τα πράσινα τραγανά φασολάκια στη σκέψη όλων συνδυάζονται με τη φρεσκάδα.  Στην Ελλάδα υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες  (αμπελοφάσουλα, μπαρμπουνοφάσουλα κτλ). Τα φασολάκια αν και είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες είναι προικισμένα με  ένα μεγάλο φορτίο θρεπτικών συστατικών. Ότι πρέπει για τη δίαιτα δηλαδή αρκεί να μαγειρεύονται με λίγο λάδι. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέως και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και μαγνήσιο ενώ  αποτελούν και  καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Η κατανάλωσή τους λοιπόν λόγω της αξιόλογης περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από καρδιαγγειακή νόσο και αθηροσκλήρωση, λόγω των ινών που περιέχουν βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ κάποια από τα συστατικά τους (β-καροτένιο, βιταμίνη C) βοηθούν στην αντιμετώπιση του άσθματος και της αρθρίτιδας και συμβάλουν στην υγεία του δέρματος. Τέλος τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν (χαλκός, σίδηρος) βοηθούν στην σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Ένα φλιτζάνι βραστά φασολάκια περιέχει 45 θερμίδες. 

* Αρκετές συνταγές για φασολάκια θα βρείτε εδώ: http://cooktime.gr/cl/618/%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1/ σκέφτομαι να μαγειρέψω τα φασολάκια με πλιγούρι μέσα στις επόμενες μέρες. 


Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου