Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ο πρώτος θερμιδομετρητής




Ο Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ (Antoine Laurent Lavoisier) ήταν Γάλλος χημικός. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1743 και πέθανε στις 8 Μαΐου του 1794). Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης χημείας, καθώς θεμελίωσε με τις έρευνές του μια νέα αντίληψη στη μελέτη της φύσης και οδήγησε την ανθρώπινη σκέψη στην ορθολογική προσέγγιση των χημικών φαινομένων, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής του ορθού λόγου

Η καύση της τροφής στο σώμα  περιγράφηκε για πρώτη φορά στα κλασικά πειράματα του Lavoisier , ο οποίος εργάστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα .Ο Lavoisier ανακάλυψε ότι ένα κερί μπορεί να καεί μόνο παρουσία οξυγόνου .Επιπλέον ,υπήρξε ο πρώτος που περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ζωντανοί οργανισμοί παρήγαγαν θερμότητα με παρόμοιο τρόπο , καθώς χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν και έκαιγαν τροφή για να παράγουν θερμότητα .Τα πειράματα του υπήρξαν τα πρώτα που απέδειξαν την παραγωγή θερμότητας από τους ζωντανούς οργανισμούς .Δουλεύοντας χωρίς να έχει στη διάθεση του ηλεκτρισμό(καθώς  δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί  ), κατασκεύασε τον πρώτο θερμιδομετριτή στον οποίο τοποθετήθηκε , κλεισμένο σε ένα θαλαμίσκο ,ένα μικρό ζώο .

 Ο Lavoisier συσσώρευσε πάγο σε μια σφραγισμένη θήκη γύρω από το θαλαμίσκο (τα πειράματα αυτά τα έκανε μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε και συνέλεγε  πάγο από τη γη), και κατόπιν τοποθέτησε τον θαλαμίσκο με παγωμένο κάλυμμα του σε έναν άλλο απομονωμένο θάλαμο. Στη συνέχεια συνέλεξε και μέτρησε τον όγκο του νερού από τον πάγο που έλιωσε. Δεδομένου ότι το στρώμα του πάγου ήταν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον , ο μόνος τρόπος για να λιώσει ήταν η αύξηση της θερμοκρασίας από τη θερμότητα που παρήγαγε το ζωντανό ζώο .Έτσι ,ο Lavoisier μέτρησε τον όγκο του νερού από τον πάγο που έλειωσε και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια την θερμότητα που έπρεπε να παραχθεί από το ζώο προκειμένου να λειώσει την συγκεκριμένη ποσότητα του πάγου.

Η συσκευή του Lavoisier υπήρξε ο πρώτος θερμιδομετρητής που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της παραγωγής θερμότητας. Η μέθοδος αυτή καλείται άμεση θερμιδομετρία και είναι τεχνητά εξαιρετικά απαιτητική ιδιαίτερα όσο αφορά μελέτες σε ανθρώπους και γι  αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πλέον σπάνια.

Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γρεβενά

2 σχόλια: