Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διατροφοζουζουνίσματα: «Ο Άγγελος Κλειδής και η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής»

Δελτίο Τύπου 82
Τα «Διατροφοζουζουνίσματα» ξανά-επιστρέφουν
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
«Ο Άγγελος Κλειδής και η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής»

Τα «διατροφοζουζουνίσματα», η όμορφη επιμορφωτική, παιδαγωγική εκδήλωση, που τα παιδιά αποτυπώνουν, μέσα από το παιχνίδι, πολύτιμες γνώσεις για τη σωστή διατροφή, οργανώθηκαν ξανά, με την αιγίδα της Βιβλιοθήκης και την φροντίδα της πλημμυρισμένης από γνώσεις και ευαισθησίες, αξιοζήλευτης για την κοινωνικής της συνεισφορά, διατροφολόγου Σοφίας Μπάμπου στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.
Η Σοφία με περισσή ενέργεια και χάρη, ως οικοδέσποινα, έστρωσε στα τρία ενωμένα τραπέζια του αναγνωστηρίου πολύχρωμα τραπεζομάντιλα γεμάτα από ζωγραφιές με προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής. Τοποθέτησε στο μεσαίο τραπέζι μια γυάλινη μεγάλη Πυραμίδα και περίμενε τους μικρούς μας φίλους. Η εικόνα θύμιζε τη Χιονάτη, μόνο που οι ομοτράπεζοι συνδαιτυμόνες ήταν πολλοί περισσότεροι από τους επτά νάνους του παραμυθιού και περισσότεροι από τους είκοσι τρείς (23) που δήλωσαν από τους πρώτους συμμετοχή!!!
Η ατμόσφαιρα του αναγνωστηρίου γέμισε από μυστήριο, όταν μπήκε μ’ ένα αινιγματικό χαμόγελο η βιβλιοθηκονόμος κυρία Λίτσα Ταρλατζή και άφησε το κλειδί του μυστηρίου. Ο Άγγελος Κλειδής ο εξ-ερευνητής (εξαιρετικός ερευνητής), από την Αμερική, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι σε όλες τις χώρες για να λύσει το μυστήριο. Σκοπός του να ανακαλύψει τι τρώνε αυτοί που ζούνε πάρα πολύ!
Τα παιδιά τον ακολούθησαν σε αυτή την αναζήτηση , και κατέληξαν στην Κρήτη, κάτω από τον Ψηλορείτη…Εκεί μαζί με τον Κλειδή κατάφεραν να εντοπίσουν και να αναλύσουν τη διατροφή, που σύμφωνα με το παραμύθι της Σοφίας Μπάμπου, «έτρωγαν οι γέρο-κρητικοί, οι σοφοί, και τη δίδαξαν στα παιδιά τους για να σώσουν τη γενιά τους».
Όλοι μαζί, με τον Άγγελο Κλειδή, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν αυτή τη διατροφή και την ονόμασαν «Μεσογειακή». 

Στη συνέχεια αρμολόγησαν την Πυραμίδα, που ήταν σαν αυτή των Φαραώ (αισθητικά πιο όμορφη και πιο χαρούμενη) και την ονόμασαν «Ο ναός του φαγητού».
Ήρθαν και ο Δημήτρης και η Φιφή (από άλλο παραμύθι) και χώρισαν την Πυραμίδα σε έξι διαμερίσματα, όσες και οι ομάδες των τροφών.
Στο τέλος τα παιδιά με τη βοήθεια της Δέσποινας Μπαγκράτσα, και της Μάγδας Κούτση ταξινόμησαν όλα τα τρόφιμα με τη σωστή σειρά στην πυραμίδα.
Τα παιδιά έφυγαν με γνώσεις και χαμόγελα, έχοντας μαζί τους το κλειδί για τη σωστή διατροφή.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ικανοποιημένος ο Άγγελος Κλειδής, δήλωσε στο Δελτίο Τύπου «Αν θα υπηρετήσουμε την πρόληψη με παρρησία, τότε θα βάλουμε σε αναδουλειά την θεραπεία».

Σίμος Ζαγκανίκας
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου