Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

"Διατροφή και Παράδοση"

προσεχώς...ΓΑΣΤΡΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
από  τους διαιτολόγους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή 

EDITORIAL


 «Η ελληνική κουζίνα ειναι μία απ'τις πιο “λαικές” και παραδοσιακές του πλανήτη . Μεταφέρεται ευλαβικά απο γενιά σε γενιά , κυρίως μεσω των γιαγιάδων μας , που ήταν οι '' υδριτές '' άλλα και οι συνεχιστές της ,καθώς οι ελληνικές συνταγές μεταφερόνται από μητέρα σε κόρη. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά ελληνική παραδοσιακή κουζίνα όπου καταφέρνει όμως να είναι και  gourmet .  Ο όρος gourmet σημαίνει κατα βάση ποιοτικό  . Και τι καθορίζει  ένα ποιοτικό πιάτο; Οι πρώτες ύλες . Τα βασικά συστατικά που θα χρησιμοποιήσει ο μάγειρας . Μια κακή μελιτζάνα , είναι δύσκολο να βγάλει gourmet αποτέλεσμα ακόμα και στα χέρια ενός μεγάλου chef ,ενώ η καλύτερη μελιτζάνα του κόσμου μπορεί να δώσει ωραίο αποτέλεσμα ακόμα και στα χέρια ενός ανειδείκευτου μάγειρα .
Και που υπάρχουν τα καλύτερα υλικά στον πλανήτη ; Μα στην Ελλάδα φυσικά . Στην πλούσια και προικισμένη ελληνική γή .
Και πιο είναι το πιο gourmet πιάτο στον κόσμο ;

Μια ελληνική Χωριάτικη σαλάτα . Πραγματική . Βιολογική όπως λέμε δυστυχώς πλέον . Μια χωριάτικη σαλάτα με όλα τα καλά ενός χωριάτικου ελληνικού κήπου.»

Θωμας Λιοσάτος 
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης 


Η παραδοσιακή μαγειρική στην Ελλάδα είναι η μαγειρική των προγόνων μας. Η παραδοσιακή ελληνική μαγειρική συνάδει με το Μεσογειακό τρόπο διατροφής
Η βάση είναι ότι τα φαγητά τα έφτιαχναν  «εκ των ενόντων"  με ότι δηλαδή με ότι υπήρχε κατά καιρούς και είχε σχέση  με την οικόσιτη οικονομία της Ελλάδας. Κυρίαρχα υλικά η ντομάτα το ελαιόλαδο το σκόρδο το κρεμμύδι το αλεύρι  (παλιά υπήρχε  φούρνος έξω από το σπίτι).
Μα τι το καλό έχει αυτή η κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς ;
Το μυστικό υλικό είναι το μεράκι που δε θα το βρείτε πουθενά (κυριολεκτικά η λέξη μεράκι δεν καταγράφεται σε καμία άλλη γλώσσα)!
«Από στόμα σε στόμα και γενεά σε γενεά πρώτα βάλε μεράκι και μετά βάλε δουλειά»
Οι περισσότερες γνήσιες ελληνικές συνταγές δεν έχουν καν αναλογίες, δεν είναι τυχαίο που όταν ζήτησα από συναδέλφους να μου τις στείλουν (ο καθένας για τον τόπο του) οι περισσότεροι απάντησαν  «περίμενε να ζυγίσω πρώτα τα υλικά γιατί εμείς εδώ τα κάνουμε με το μάτι»
Μα πως γίνεται με το μάτι; Να πως::
Μπαίνει το μεράκι πρώτα
Με αρκετούς συναδέλφους  του «Διατροφή»  με συνδέει εκτός από επαγγελματική και φιλική σχέση και έχει τύχει να βρεθώ στα μέρη τους και να δοκιμάσω κάποιες από τις συνταγές. Μου είναι δύσκολο να τις περιγράψω, θα έλεγα ότι απλά… «τα σπάνε» όπως πχ τα κεφτεδάκια της κυρίας Βούλας (μητέρα της Θεοδοσίας Κολαξή) από τη Λάρισα ή το κοζανίτικο Χοιρινό με πράσο και δαμάσκηνα από την Ευσταθία Καλημέρη…Πόση νοστιμιά μπορεί να χωρέσει ένας λαός!!!
Σχετικά με τις συνταγές από τους υπόλοιπους συναδέλφους μπορώ να πω ότι ένιωσα τόσο οικεία απλά και μόνο διαβάζοντάς τες που αποφάσισα να στείλω σε όλους το εξής mail: «Μπορώ να έχω ένα τάπερ από αυτό;»
Ναι, τάπερ! Σαν αυτό της μαμάς όταν ήμασταν φοιτητές ή των γιαγιάδων στα ταξίδια στις εκδρομές , στην παραλία, ακόμα και στη βόλτα ώστε να δώσουν στα εγγονάκια τους το «σπιτικό» το «φρέσκο» το «υγιεινό».
Ακόμα και όσοι το «σνόμπαραν» το τάπερ με το που θ’ανοιγε και θα πλημμύριζε τις μυρωδιές του γύρω …τους «έτρεχαν τα σάλια».
Να λοιπόν τι γνώριζαν οι παλιές: ούτε θερμίδες, ούτε γραμμάρια ούτε και λάιτ!
Είχαν τη σοφία και τη λογική ώστε να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν την οικογένεια τους.
Αυτή τη μαγειρική κουλτούρα μας προσέφεραν και επρόκειτο για σπουδαία κληρονομια!

Μέσα από αυτή την "εργασία" είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά και να ανακαλύψω και άγνωστους γαστρονομικούς παραδείσους της χώρας μας. Την ίδια ευκαιρία θα έχουν και οι αναγνώστες γι αυτό...περάστε στο τραπέζι μας!

Από το προσεχές βιβλίο-γαστροτουριστικό οδηγό "Διατροφή και Παράδοση" της επιστημονικής ομάδας Διατροφή

Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου