Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κάπνισμα και Διατροφή

Από τη φίλη και αξιόλογη συνάδελφο Τίνα Αντωνίου

Είναι  γνωστό, ότι ο  καπνός του τσιγάρου, περιέχει  έναν μεγάλο αριθμό καρκινογόνων ουσιών και ότι είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του πνεύμονα όπως επίσης έχει βρεθεί ότι η εμφάνιση του καρκίνου έχει σχέση με την ποσότητα του καπνίσματος, που υπολογίζεται σε πακέτα / χρόνια.  Αν κάποιος καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται κατά 5 φορές .
Όσον αφορά τη διατροφή, πληθώρα ερευνών έχουν δείξει τη σχέση της ,με την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές αλλά και τους πρώην καπνιστές να έχουν μικρότερο ΔΜΣ, χαμηλά επίπεδα βιταμινών και συγκεκριμένα βιτ C, E και Β12  και ειδικότερα για την βιταμίνη C ενδεικτικά ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 mg βιταμίνης. Εκτός από την καταστροφή των βιταμινών έχει βρεθεί ότι υπάρχει συσχέτιση του τσιγάρου με τον καταβολισμό των μυών, αφού ο καπνός προκαλεί βλάβη στον σκελετό των μυών λόγω μείωσης του μεταβολισμού των μυών, με συνέπεια την αύξηση του οξειδωτικού στρες και την εμφάνιση φλεγμονής.
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πνευμόνων στους καπνιστές, και να βοηθήσει στην μακροζωία, άλλωστε, πληθώρα ερευνών έχουν δείξει, ότι μια  διατροφή, η οποία  να περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων και φρέσκων λαχανικών, συμβάλλει θετικά σε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων στο αίμα. Υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα συσχετίζονται με μειωμένη οξειδωτική βλάβη των ελευθέρων ριζών στους ιστούς.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος “κόβει” το τσιγάρο ;
Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα, αυξάνει το βάρος του κατά 2 – 3 κιλά κατά μέσο όρο. Αυτό  μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό και ότι η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης. Φαίνεται ότι η προσωρινή αυτή δράση,  συνδέεται με το γεγονός πως η νικοτίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει τον μεταβολικό μας.
Βασική λοιπόν προϋπόθεση, για την προάσπιση και διατήρηση της υγείας, ιδιαίτερα για τους καπνιστές, έχει η επάρκεια του οργανισμού, σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Εάν είστε καπνιστής, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας, τροφές ενισχυμένες σε βιταμίνες ή να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών. Μάλιστα η λήψη συμπληρωμάτων-βιταμινών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε άτομα που καπνίζουν πολύ.
Στο φαινόμενο της « απόκτησης » κιλών μετά την διακοπή του καπνίσματος « φταίει » και το τσιμπολόγημα ( η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ) αφού οι πιο πολλοί αντικαθιστούν την κίνηση του τσιγάρου με το φαγητό ( κάτι να έχω στο χέρι )

Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση που πήρε το 1987, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O)

Το κάπνισμα προκαλεί 1 στους 10 θανάτους παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από 5.000.000 θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερους από ότι η φυματίωση, το AIDS και η ελονοσία μαζί. 
Υπολογίζεται ότι τον 21ο αιώνα, ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα, θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο.

Βιβλιογραφικές πηγές:


Επιμέλεια:
Τίνα Αντωνίου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου