Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

2013: «ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ»


Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν την ιδιομορφία του να δέχονται πληροφορίες χωρίς να ερευνούν τις αντίστοιχες αποδείξεις για την εγκυρότητά τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην αντίληψη της πλειοψηφίας των ανθρώπων σχετικά με θέματα διατροφικής συμπεριφοράς. 



Οποιαδήποτε πολλά υποσχόμενη καινοτομία σχετικά με τη διατροφή και το αδυνάτισμα, υιοθετείται άμεσα κυρίως από άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σχετικά με το θέμα του βάρους (πχ παχύσαρκοι, γυναίκες, έφηβοι).


 Αν μιλήσει κάποιος επιστήμονας ιατρός ή διαιτολόγος και πει πως ο λογικότερος και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι η εφαρμογή ενός διαιτολογίου με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής (πχ μεσογειακή δίαιτα) και παράλληλα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τα άτομα αυτά δυσανασχετούν γιατί αυτό προϋποθέτει συνέπεια, αρκετό χρόνο και μεγάλη προσπάθεια.



Αν όμως ακούσουν από κάποιον (που σίγουρα δεν είναι ειδικός) ότι πίνοντας μηλόξυδο ή τρώγοντας ανανά θα έχουν απίθανα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, τότε αυτό το άτομο έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους.

Αναρωτήθηκε όμως κανείς κατά πόσο έχουν επιστημονική βάση τέτοιου είδους ισχυρισμοί και αν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;

Ας μη γελιόμαστε  η απάντηση στο ερώτημα αυτό πιθανό να είναι δυσάρεστη για πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα και παρά την επιστημονική άνοδο, δεν έχει βρεθεί άμεση λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας.


 Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ουσίες οι οποίες είχαν επίδραση στην απώλεια του βάρους αλλά στο τέλος αποδείχτηκαν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Ακόμα και η πολλά υποσχόμενη λεπτίνη έχει απορριφθεί στις περισσότερες έρευνες.

 Φάρμακα τα οποία δρουν στην αναστολή λιπασών (οι λιπάσες είναι ένζυμα στον οργανισμό μας που επεμβαίνουν στην πέψη και απορρόφησης του λίπους) σε καμία περίπτωση  δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας αλλά σε περίπτωση που καταναλώνονται θα πρέπει να ακολουθείται παράλληλα διαιτητική αγωγή.

Τα ανορεξιογόνα χάπια έχουν αποσυρθεί από την αγορά λόγω των παρενεργειών και επιπλοκών κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Όσο για τα σκευάσματα που αυξάνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την όρεξη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μύθοι για τους αφελείς.

Από την άλλη δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε  στις καταστροφικές και παράλογες προσπάθειες για αδυνάτισμα του τύπου: «Δεν τρώω τίποτα μόνο ένα γιαούρτι την ημέρα», ή « Τα χάπια με τον ανανά μου κόβουν την όρεξη» ή «Έχω κόψει τα ζυμαρικά»

Εντάξει τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας θα 
κοροϊδεύουμε;



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου