Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΖΕΥΓΟΥΣ

Αυτός Αυτή και τα μυστήρια...
(από τη συνέντευξη στην
 εκπομπή Διατροφικές Συμμαχίες στον www.dailytvradio.gr με την Κική Γούτα
)


Πως επηρεάζει η διατροφή τη σχέση του ζευγαριού;

Η καλή διατροφή φτιάχνει την καλή χημεία. Εξ ου και το ρητό ο έρωτας περνάει από το στομάχι. O Ζ.Α Μπριγιά Σαβαρέν στο βιβλίο του η Γαστρονομία ως καλή τέχνη αναφέρει ότι: Η μοίρα των ανθρώπων εξαρτάται από τον τρόπο που τρέφονται. Θα έλεγα ότι μια καλή διατροφή στο ζεύγος θεμελιώνει τη σχέση . Η σωστή διατροφή χαρίζει ενέργεια υγειά και ευεξία, μειώνει τις εντάσεις και τη νευρικότητα και βοηθάει στο να έχουν οι δύο σύντροφοι καλή διάθεση. Επίσης βοηθάει τη σεξουαλική ζωή και στη γονιμότητα, καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης  και προάγει τη μακροζωία και διευκολύνει την καθημερινότητα του ζεύγους.
“HEALTHY FOOD = HEALTHY RELATIONSHIPS”


Ποιες είναι οι παγίδες στη διατροφή του ζεύγους?

ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΕΊΝΑΙ ΜΈΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ οπότε κατά καιρούς ο τρόπος διατροφής διαφέρει.

Για παράδειγμα στις αρχές μιας σχέσης ο ένας μαγειρεύει στον άλλο ή του αγοράζει σοκολάτες και γλυκά ως σύμβολο της εκτίμησης προς το πρόσωπό του. Kαι οι δύο περιποιούνται τους εαυτούς τους ώστε να αρέσουν στο ταίρι τους. Τα ρομαντικά δείπνα υπό το φως των κεριών ακολουθούν συχνά τα πρώτα ραντεβού. Στο σώμα των ερωτευμένων κυκλοφορούν αρκετοί νευροδιαβιβαστές οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το φαγητό.

Δεν αργούν όμως να βγουν οι κακές συνήθειες στην επιφάνεια και έτσι μετά  τα δύο χρόνια σχέσης αρχίζουν οι ιδιαιτερότητες! Η έρευνα δείχνει ότι μετά τα δύο χρόνια σχέσης οι γυναίκες κάνουν λιγότερο συχνά δίαιτα ενώ οι άνδρες προτιμούν τις εξόδους  να τις συνδυάσουν πάντα με φαγητό.

Άλλες διατροφικές παγίδες είναι
ü      τα διαφορετικά ωράρια οπότε δύσκολα συντονίζονται στα κοινά γεύματα
ü      το συχνό ντελίβερυ όταν υπάρχει φορτωμένο πρόγραμμα
ü      όταν δε μαγειρέυει κανείς από τους δύο οπότε χάνεται εντελώς η ποιότητα στη διατροφή
ü      Η (το άλλο άκρο) τα συχνά τραπεζώματα και
ü      η τακτική κατανάλωση αλκοόλ με τα γεύματα
ü      οι  ατελείωτες  βραδιές ακινησίας μπροστά στην τηλεόραση όπου το ζεύγος  χαλαρώνει  μασουλώντας.


 Η συντροφικότητα αυξάνει ή μειώνει το βάρος?

Η έρευνα δείχνει ότι το βάρος αυξάνεται σε μακροχρόνια σχέση ή και μετά από το γάμο και τον αρραβώνα Οι μακροχρόνιες σχέσεις παχαίνουν και όσο περνάει ο καιρός  τόσο αυξάνονται και τα κιλά.

Μετά από τα δύο χρόνια περίπου σχέσης η ασφάλεια της δέσμευσης απενοχοποιεί τους δύο συντρόφους και έτσι νιώθουν ότι δεν χρειάζεται πια να προσέχουν τόσο πολύ την εμφάνισή τους και άρα τα κιλά τους. Επίσης αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες μαγειρεύουν πιο συχνά και τσιμπολογάνε περισσότερο σε αντίθεση με τις εργένισσες.
Η συμβίωση μάλιστα τις ωθεί στο να ετοιμάζουν πλούσια και βαριά πιάτα που ικανοποιούν ιδιαιτέρως την ανδρική γεύση και όρεξη.
Συχνά «ταυτίζονται» και τα στομάχια τους με αυτά των ανδρών τους.

Τα ζευγάρια που συζούν για αρκετό καιρό επαναπαύονται (πχ βλέποντας τηλεόραση μαζί αντί να γυμνάζονται ή να κάνουν κοινούς περιπάτους  ή εκδρομές).
Τέλος όταν ένα ζευγάρι αποκτήσει και παιδία  ο συνδυασμός γάμου, παιδιών και καριέρας συνήθως μειώνει το χρόνο για άσκηση και αυτοφροντίδα με αποτέλεσμα την περαιτέρω για την αύξηση βάρους.


Τι θα πρέπει να προσέχουν πριν και μετά το γάμο?

Kαθώς αρχίζουν οι προετοιμασίες του γάμου, το τι θα φάνε στην πορεία πιθανόν να μην αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα του ζεύγους

.Οι μήνες πριν από το γάμο είναι γεμάτοι διατροφικές παγίδες. Θα υπάρξουν αρκετά «λουκούλεια» γεύματα, με τους γονείς, τα πεθερικά , με συγγενείς ή και φίλους αλλά και αρκετές επισκέψεις στο σπίτι και βραδινές έξοδοι για ποτό. Εάν το ζεύγος ενδίδει τότε αυξάνει η πιθανότητα για ένα «στενό» νυφικό (ή και κοστούμι στην περίπτωση του γαμπρού).
Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;
ü      Όταν πρόκειται για γεύμα καλό θα ήταν να κρατηθούν μακριά από ορεκτικά, πιάτα τυριών και τηγανητών εδεσμάτων.
ü      Καλύτερη επιλογή είναι τα ψητά κρέατα και σαλάτες λαχανικών.
ü      Αν το γεύμα είναι αργά το βράδυ τότε καλό είναι να καταναλωθεί ελαφρύ μεσημεριανό (πχ κάποια σούπα ή σαλάτα με τόνο και γιαούρτι) και  πριν το γεύμα να τρώνε μια φρουτοσαλάτα ή ένα μικρό σάντουιτς με τυρί, ελιές και λαχανικά γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα παρεκτροπής,
ü      Σχετικά με τις επισκέψεις στο σπίτι, που θα έρχεται κόσμος για τα δώρα και τις ευχές, θα υπάρχουν ένα σωρό λιχουδιές όπως γλυκά, κέικ ή βουτήματα για «κέρασμα». Με το τσιμπολόγημα σε αυτά, τα επιπλέον κιλά είναι σίγουρα και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες. ένα βούτημα (πχ κουλουράκι ή 1 μικρό κομμάτι κέικ) με τον απογευματινό  καφέ δεν αποτελεί σφάλμα. Όμως αν υπάρχει η τάση για τσιμπολόγημα τότε χρειάζεται να καταναλώθει  ένα φρούτο κάθε φορά που νιώθετε έρχεται επιθυμία για κάτι γλυκό.
ü      Για τις βραδινές εξόδους με φίλους η παγίδα είναι το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι  εχθρός της σιλουέτας. Πρώτον  είναι γεμάτο από κενές (άχρηστες) θερμίδες. Δεύτερον, εάν καταναλωθούν παραπάνω από δύο ποτά είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος να σας αρχίζει η γνωστή «λιγούρα» για κάτι αλμυρό και λιπαρό (πχ πατατάκια).
ü      Το ζεύγος δε χρειάζεται να πίνει κάθε φορά που γίνεται πρόποση. Άλλωστε το savoir vivre λέει ότι όταν πρόκειται για πρόποση το άτομο στο οποίο απευθύνονται πρέπει απλά να σηκώνει το ποτήρι του και να χαμογελά.
ü      Και τέλος η μεγαλύτερη παγίδα πρέπει να προσέξουν είναι οι δίαιτες αστραπή (crash diets) εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία Αν κάνετε κάτι πολύ στερητικό τότε αυξάνει κατακόρυφα η πιθανότητα να καταρρεύσει το νευρικό σύστημα και την ημέρα του γάμου  να δείχνουν χλωμοί και κουρασμένοι και να είναι γεμάτοι νεύρα και ένταση. Το αντίθετο δηλαδή από το επιθυμητό!!!


Σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν τι θα προτείνατε όσο αφορά τη διατροφή?

Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλει εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην καλή ποιότητα της σεξουαλικής ζωής αλλά και στη γονιμότητα του ζεύγους. Οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως αφροδισιακές συνήθως περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στη γονιμότητα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η Βιταμίνη Ε, το Σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, τα αμινοξέα , οι βιταμίνες β, το Μαγνήσιο, η βιταμίνη C, τα ω3 και τα καροτένια.

Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις τροφές που περιλαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και πως θα τις καταναλώσουμε:

ΦΡΟΥΤΑ: φράουλες, κεράσια, φρούτα του δάσους, σταφύλια, σύκα, βερίκοκα
Πότε: Μαζί με το πρωινό και σαν δεκατιανό και  απογευματινό αλλά και μετά το βραδυνό
Πόσα: ποσότητα ίση με ένα μπαλάκι του τένις η ½ φλυτζάνι του τσαγιού
Πόσο συχνά; Κάθε μέρα

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι
Πότε; Μαζί με το πρωινό ή σαν απογευματινό σνακ
Πόσα; Ποσότητα ίση με μισή χούφτα
Πόσο συχνά; Κάθε μέρα

ΜΕΛΙ, ΤΑΧΙΝΙ,: σαν spread στο πρωινό ή στο βραδινό μέσα σε γιαούρτι
Πόσο; Ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού
Πόσο συχνά; Κάθε μέρα

ΚΑΚΑΟ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ: σαν απογευματινό ρόφημα σοκολάτα ή σαν απογευματινο σνακ μαζί με ένα φρούτο
Πόσο; 1 φλιτζάνι σαν ρόφημα  ή ½ μπάρα
Πόσο συχνά; μέρα παρά μέρα

ΨΑΡΙΑ,ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: σολωμό, σκουμπρι, σαρδέλλες, μύδια, στρείδια, γαρίδες
Πότε; Στο μεσημεριανό αλλά και στο βραδινό γεύμα
Πόσα; Ένα μέτριο ψάρι ή 8 μικρά ψάρια και από τα θαλασσινά μέχρι 8πιρουνιές
Πόσο συχνά; Τα ψάρια 2 φορές την εβδομάδα και τα θαλασσινά μια φορά στις δύο εβδομάδες

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΜΥΡΩΔΙΚΑ: κανέλα, κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, βανίλια, κάρυ, μουστάρδα, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, σαφραν, γαρύφαλο
Πως; Σε όλα τα φαγητά αλμυρά και γλυκά
Πόσο; Όσο σας αρέσει χωρίς υπερβολές
Πόσο συχνά; Καθημερινά με εναλλαγές όχι όλα μαζί

ΒΟΤΑΝΑ: Θρούμπι, Δεντρολίβανο, Μέντα, Φασκόμηλο, Πράσινο Τσάι
Πότε; Στο πρωινό ή το απογευματινο
Πόσα; Ένα με δύο φλιτζάνια
Πόσο συχνά; Κάθε μέρα


Σε αυτό σημείο πρέπει να τονίσω ότι καμία τροφή  από μόνη της δεν πρόκειται να φέρει τον πελαργό. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει μεν αλλά δεν είναι πανάκεια και έτσι θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα βασικά στοιχεία όπως η άσκηση, η χαλάρωση, η διακοπή του καπνίσματος και άλλα.


Πιο είναι κατά τη γνώμη σας το Μυστικό της Ευτυχίας στα ζευγάρια και ποια είναι η συσχέτιση με τη διατροφή?

Σίγουρα η συντροφικότητα βοηθάει στην ευτυχία. Σε μια πρόσφατη διεθνή μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι παντρεμένοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εργένηδες, κάνουν λιγότερες καταχρήσεις και ζουν περισσότερα χρόνια. Άλλη έρευνα αναφέρει ότι για την ευτυχία ευθύνονται τα γονίδια του ανθρώπου. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ευτυχία είναι τα βιώματα, η υγεία, η οικονομική ευχέρεια, ο περίγυρος και  οι καλοί φίλοι. Ωστόσο κάποια παγκόσμια πατέντα για την ευτυχία δεν έχει βρεθεί ακόμη, οπόσο τουλάχιστον γνωρίζω. Από την πλευρά μου ως διατροφολόγος μπορώ να πω ότι ο καλός προγραμματισμός των γευμάτων, η ποιότητα στη διατροφή, το μέτρο και οι καλοί συνδυασμοί των τροφών παράλληλα με ήπια αλλά τακτική φυσική δραστηριότητα μπορούν να χαρίσουν πολλά χαμόγελα σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο στα ζευγάρια.

Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου