Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Φαρμακοδιατροφική


"Εάν ανατρέξει κάποιος στα φύλλα οδηγιών των φαρμάκων, αναφέρονται οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, αλλά δεν αναφέρονται οι τροφές που θα έπρεπε να προστεθούν στο διαιτολόγιο του ασθενή, καθώς βελτιώνουν είτε το κλινικό όφελος  είτε στην ασφάλεια του φαρμάκου.
Και αυτό γιατί η φαρμακολογία, ενώ γνωρίζει την επίδραση της τροφής στη νόσο, τείνει να αγνοεί την επίδραση της τροφής στο φάρμακο, περιορίζοντας την στο επίπεδο των φαρμακοκινητικού τύπου αλληλεπιδράσεων.
Από την άλλη μεριά η διαιτητική, ενώ ευαγγελίζεται τη συνεισφορά της τροφής στην αντιμετώπιση της νόσου, αρκετά συχνά «κωφεύει»  στο γεγονός ότι ο ασθενής θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα πρέπει να παραμένει ανεπηρέαστη από την επίδραση της τροφής"

Το βιβλίο αυτό του κ. Μανώλη Μιτάκη από τις εκδόσεις Φαρμακευτικός Κόσμος θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του ειδικότητα! Από το 2008 που το απέκτησα μέχρι και σήμερα, αποτελεί πολύτιμο σύμβουλο ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν πελαγώσει από τα "απαγορεύεται" και τα "μη". Στα χέρια ενός ειδικού μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη αλλά και θεραπεία πολλών νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου