Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ο Μεταβολισμός για Αρχάριους (ΙΙ)!!!


Τι καίνε τα μιτοχόνδρια;
Τα μιτοχόνδρια καίνε τις πρωτεΐνες τα λίπη και τους υδατάνθρακες, κυρίως όμως καίνε τη γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι τελικό προϊόν όλων των υδατανθράκων και μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν η βενζίνη του οργανισμού μας. Ειδικά τα κύτταρα του εγκεφάλου μας δεν λειτουργούν χωρίς τη γλυκόζη (γι αυτό και όσοι κάνουν πνευματική εργασία πχ διάβασμα, αγαπούν τα γλυκά)
Όπως ανέφερα την γλυκόζη την παίρνουμε από τις τροφές που έχουν ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Και ποιες είναι αυτές οι τροφές;
Από τη μια έχουμε τις φυσικές τροφές όπως είναι τα φρούτα, το γάλα, οι πατάτες, η ολική άλεση, τα όσπρια, τα δημητριακά αλλά και τα ζυμαρικά και το ψωμί και ότι περιέχει άμυλο
Και από την άλλη οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη όπως είναι γλυκά.
Καλά μέχρι εδώ, θα μπορούσε τώρα κάποιος να πει αφού γλυκόζη δίνουν και τα μεν γλυκόζη δίνουν και τα δε, ποια είναι η διαφορά;

Και εδώ πραγματικά βρίσκεται όλη η ουσία: Η διαφορά είναι στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΗΣ.
Για να γίνω πιο κατανοητή: Είπαμε ότι η γλυκόζη είναι «βενζίνη», σωστά;
Ε αφού είναι βενζίνη …η βενζίνη έχει διάφορες ποιότητες, υπάρχει η Diesel, η Απλή αμόλυβδη και η Σούπερ αμόλυβδη. Θα παρακαλούσα  όσους από εσάς έχουν αυτοκίνητο έστω μια φορά να φουλάρουν με σούπερ αμόλυβδη και να κάνουν μια μίνι εκδρομούλα.
Μετά από αυτό θα βάζατε ποτέ Diesel;

Στον παρακάτω πίνακα κάνω ένα παραλληλισμό τροφίμων και βενζίνης και καύσεων
Απλη αμόλυβδη
Σουπερ αμόλυβδη
Diesel
Απλές καύσεις
Σούπερ καύσεις
…μας βλέπω για σερβις:::
Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, γάλα
Ψωμί ολικής άλεσης, Δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι ακατέργαστο, ξηροί καρποί, όσπρια, φρούτα
Παστές, γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, αναψυκτικά

(Συνεχίζεται…)




Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γρεβενά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου