Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΤΟ Q10 ΕΝΑ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ ΚΛΕΙΔΙ;



 Ο ρόλος του στον οργανισμό.

 Το συνένζυμο Q10 είναι ένα παράγωγο της βενζοκινόνης που συντίθεται στον οργανισμό μέσω του μονοπατιού του μεβαλονικού οξέος (ενδιάμεσος μεταβολίτης της βιοσύνθεσης της χοληστερόλης). Αφθονεί σε μικροοργανισμούς, στο φυτικό αλλά και στο ζωικό βασίλειο, καθώς και σε αρκετούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Η πολύτιμη αξία του για τον οργανισμό συνίσταται στην αντιοξειδωτική του δράση αλλά και στη συμμετοχή του στην αναπνευστική αλυσίδα ως μεταφορέας ηλεκτρονίων.
  Οι ιδιότητές του αυτές αποτέλεσαν σημαντικό ερέθισμα για τη διεξαγωγή μακρόχρονων μελετών και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το συνένζυμο Q10 έχει ευεργετική επίδραση σε ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση (Shane R.Thomas et. al, 2000), καρκίνο (Falkers et al,1998), σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια  (Mortensen,1989), στηθάγχη (Singh et al,1998),  υπέρταση (Yamahami et al,1986; Digiegi  et al,1990) και  ισχαιμική καρδιοπάθεια (Chello et al,1994; Judy et al,1993). Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η δράση του στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του οργανισμού (Karlsson et al,1993).
 Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η συμπληρωματική χορήγηση συνενζύμου Q10 και βιταμίνης Ε σε αρσενικά ποντίκια που τράφηκαν με δίαιτα πλούσια σε λίπος, επηρέασε αρνητικά την εξάπλωση των δημιουργούμενων αθηρογενετικών κακώσεων. Η συνεργική τους δράση οδήγησε σε θεαματικότερα αποτελέσματα από ότι η μονομερής συμπληρωματική χορήγηση του συνενζύμου Q10 (Shane R. Thomas et al,2000).
 Παράλληλα σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, φαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις συνενζύμου Q10 ήταν σημαντικά χαμηλότερες στους πάσχοντες ιστούς σε σχέση με τη συγκέντρωση τους στους υγιείς. Το συνένζυμο Q10 είναι ένα πολλά υποσχόμενο θρεπτικό συστατικό λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης  και του προστατευτικού ρόλου παίζει για τις κυτταρικές μεμβράνες, τα λιπίδια και τo DNA (Portakal et al,2000). Ωστόσο δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες που αφορούν τη χορήγηση του ως συμπλήρωμα για θεραπεία του καρκίνου. Τελικά το Q10 είναι ένα συνένζυμο κλειδί για τον οργανισμό, όμως επιβάλλονται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη χορήγησή του ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το συνένζυμο Q έχει βρεθεί σε μικροοργανισμούς, σε φυτά και σε ζώα. Στον άνθρωπο βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς αλλά σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην καρδιά, στο συκώτι και στους νεφρούς με 110, 60 και 70 μgr/gr ιστού αντιστοίχως, και σε χαμηλότερη συγκέντρωση στους πνεύμονες 8 μgr/gr ιστού (Ernster et al, 1993). Ακόμη οι τιμές της συγκεντρώσεώς του στο πλάσμα κυμαίνονται από 0.75 – 1.00 μgr/ml (Ernster et al,1993). Η ολική συγκέντρωση του Q10 στο σώμα εκτιμάται μεταξύ 1.0-1.5 gr, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα μυικά κύτταρα (Karlsson et al 1993, Gale et al 1961).
Ο Karlsson και οι συνεργάτες του το 1986, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του Q10 σε διάφορα τρόφιμα, τα αποτελέσματα φαίνονται στον Πίνακα 1. 


Είδος φαγητού
Τρόπος μαγειρέματος
Q10 (μgr/gr τροφίμου)
Καρδιά χοιρινού

Τηγανητή

203 (151-282)
Βοδινό
Τηγανητό
31
Κοτόπουλο
Τηγανητό
17
Χοιρινό παϊδάκι
Τηγανητό
14 (9-17,8)
Ζαμπόν
Βραστό
7,7 (5,4-9,4)
Ρέγγα
Μαριναρισμένη
27
Πέστροφα
Στον ατμό
11
Σολωμός
Καπνιστός
4,3
Ψωμί σικάλεως
-
<0,2
Ψωμί σταρένιο
-
<0,1

Ρύζι

Βραστό
0,2
Μπρόκολα
Βραστά
6,6 (5,9-7,7)
Κουνουπίδι
Βραστό
4,9
Πατάτα
Βραστή
0,5
Ντομάτα
-
0,2

Καρότο

Βραστό
<0,2
Καρότο
-
<0,2
Αγγούρι
-
<0,1
Πορτοκάλι
-
2,2
Μήλο
-
1,1
Ακτινίδιο
-
0,5
Γιαούρτι
-
1,2
Σκληρό τυρί
-
<0,2
Τυρί κρέμα
-
<0,3
Αυγό κότας
-
1,5 (1,0-2,1)
Αυγό κότας
Βραστό
2,3 (1,7-2,9)


Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου