Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ







 Με το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, οι αρχαίοι ερμήνευαν την εναλλαγή των εποχών. Τη φθορά και την εξαφάνιση της βλάστησης κατά τη διάρκεια του Χειμώνα την διαδέχεται η αναγέννηση της φύσης που φέρνει η άνοιξη. Ο ερχομός της Άνοιξης σηματοδοτεί την καρποφορία της γης. Η Άνοιξη με τους καρπούς της συμβολίζει  την γονιμότητα, την ανανέωση, την βλάστηση, την νιότη. Τα φρούτα της Άνοιξης είναι ιδιαίτερα δελεαστικά και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε να τα καταναλώσουμε.

Φράουλα:  Η ιδιαίτερη γεύση και το ζωηρό χρώμα της μας διεγείρουν οπτικά αλλά και γευστικά. Αν και πλέον μπορούμε να τη βρούμε σχεδόν όλο το χρόνο, η εποχή της φράουλας είναι από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο.  Οι φράουλες φημίζονται για τις φαινόλες  (αντιοξειδωτικές ουσίες) και κυρίως  τις ανθοκυανίνες που περιέχουν. Ακόμη η είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, θείο, ιώδιο, πυρίτιο, χαλκό και ψευδάργυρο.  Τα συστατικά αυτά καθιστούν την φράουλα ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία. Τονώνει τις νεφρικές και τις ηπατικές λειτουργίες και βοηθά στην αποτοξίνωση και του δέρματος. Έχει αντικαρκινικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι φράουλες προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις φθορές που φέρνει το γήρας στην εγκεφαλική λειτουργία. Σε έρευνα που έγινε σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας βρέθηκε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φράουλες  βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και κίνησης. Ακόμη επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C δρα ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ένα φλιτζάνι φράουλες αποδίδει 43 θερμίδες και έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι .

Κεράσια: Ζουμερά και κατακόκκινα με πλούσια γεύση και όχι μόνο. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους.  Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου,  βιοφλαβονοειδών,  ελαγικού οξέως και μελατονίνης. Οι αναλογίες των συστατικών αυτών κάνουν το κεράσι ένα «σύμμαχο» για την υγεία. Είναι ασπίδα ενάντια στον καρκίνο και την καρδιακή νόσο. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο αλλά και ρευματικούς πόνους, πόνους από αρθριτικά και πέτρα στα νεφρά. Έχει καθαρτική δράση και λειτουργεί αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και το ενδοκρινικό σύστημα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας του διαβήτη επειδή οι ανθοκυανίνες που περιέχουν έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή της ινσουλίνης. Ένα κεράσι αποδίδει μόλις 4 θερμίδες.

Ροδάκινο και Νεκταρίνι: Αυτά τα δύο παρόμοια (σε γεύση και χρώμα) δροσιστικά φρούτα κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος της Άνοιξης.  Και τα δύο είναι πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, ωφέλιμων φυτοχημικών, αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως καροτενοειδών (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη). Η κατανάλωσή τους προσφέρει προστασία από καρκίνο, καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ασθένειες των ματιών. Ένα μέτριο νεκταρίνι ή ροδάκινο  αποδίδουν 60 θερμίδες.

Πεπόνι: Περιέχει και αυτό σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6,φολλικού, νιασίνης αλλά και βήτα-καροτίνης που χαρίζει λαμπερό δέρμα! Παράλληλα το πεπόνι έχει διουρητική δράση, προστατεύει από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαταραχές της όρασης ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει  (Β6, φολλικό, νιασίνη) συμμετέχουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων και βοηθούν στη σταθερότητα του ζαχάρου στο αίμα. Μία μέτρια φέτα πεπονιού αποδίδει 55 θερμίδες.






Σοφία Μπάμπου 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Γρεβενά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου